Normal_pexels-markus-winkler-1430818-23827143

Wist je dat bijna 20% van de jongeren last heeft van gehoorverlies? En dat 1 op de 7 kinderen tussen de 9 en 11 jaar al beginnend gehoorverlies heeft? Jongeren en kinderen worden al op jonge leeftijd blootgesteld aan harde geluiden. Bij jongeren komt dit vaak door het bezoeken van festivals of concerten. Kinderen tussen de 9 en 11 jaar worden vooral blootgesteld aan harde geluiden door het gebruik van een koptelefoon of oortjes. Ze kijken filmpjes met harde geluiden of spelen videogames. Deze harde geluiden kunnen dus leiden tot beginnend gehoorverlies. Gehoorverlies kan sociale en medische gevolgen hebben. Hierdoor is het erg belangrijk dat jongere en kinderen oordoppen dragen. Vaak weten kinderen niet dat dit noodzakelijk is voor hun gezondheid. Daarom is het belangrijk om de kinderen hierover te leren. 

Hoe ontstaat gehoorverlies?

In het binnenoor heb je trilhaartjes zitten die het geluid verwerken. Doordat de trilhaartjes continu geluiden moeten verwerken, slijten ze op een natuurlijke wijze. Als je ouder wordt, zullen de trilhaartjes door de slijtage slechter gaan werken, waardoor je minder goed zal horen. Harde geluiden kunnen echter de trilhaartjes zo beschadigen, waardoor je al eerder last kunt hebben van gehoorverlies. Bij geluiden boven de 80 decibel kunnen de trilhaartjes overbelast raken en beschadigen. De beschadigde trilharen kunnen geen informatie doorgeven aan de hersenen, waardoor je minder goed kan horen. Ook kan het zijn dat de beschadigde trilharen verkeerde signalen doorgeven aan de hersenen. Het kan dan zijn dat je een piep of een ruis hoort. 

Hoe werken oordoppen?

Oordoppen sluiten nauw aan in de gehoorgang, waardoor ze harde geluiden kunnen tegenhouden. Alle geluiden bestaan uit geluidsgolven die binnenkomen in het oor. Oordoppen vormen een barrière voor deze geluidsgolven, waardoor het geluid niet rechtstreeks in je oor komt. De oordoppen absorberen een deel van het geluid. Hierdoor komt het geluid minder hard binnen. Oordoppen kunnen tot 30 decibel geluid verminderen. Er zijn verschillende soorten oordoppen waar je uit kunt kiezen. Elk soort heeft een ander doel. Zo zijn er bijvoorbeeld oordoppen speciaal gemaakt voor muziek. Deze oordoppen hebben een speciale muziekfilter. Dankzij deze filter kun je de muziek nog steeds goed horen. Beste oordoppen voor muziek kun je bij een audicien kopen. Een audicien is een expert op het gebied van gehoor en kan je helpen bij het uitzoeken van de juiste oordoppen. 

Hoortest

Als je het idee hebt dat je minder goed kan horen, moet je een gehoortest laten doen. Je kunt vaak een gratis gehoortest bij een audicien doen. Bij een gehoortest krijg je verschillende piepjes of tonen te horen op verschillende frequenties. Het geluid gaat van heel zacht naar steeds harder. Vervolgens moet je aangeven wanneer je het piepje of toon kunt horen. Vaak doe je dit door op een knop of een toets te drukken. Het is belangrijk om een hoortest te doen, omdat een slecht gehoor slecht kan zijn voor je gezondheid. Het niet goed kunnen horen, kan bijvoorbeeld invloed hebben op je sociale leven. Maar het kan ook medische gevolgen hebben. Met een hoortest kun je de hulp krijgen die nodig is.